Haittaako, jos kissa ei syö märkäruokaa?

  • 17 Jul, 2022

Entä jos kissa ei syö märkäruokaa?

Kissa on geneettinen aavikkoeläin eikä se siksi tunne juurikaan janoa, minkä vuoksi sen omistajan olisi tärkeää huolehtia kissansa nestetasapainosta. Liiallinen kuivuminen voi aiheuttaa terveysongelmia esimerkiksi virtsateiden kanssa. On tärkeää, että kissa olisi joko raakaruokinnalla tai että märkäruoka täydentäisi sen ruokavaliota, sillä nimensä mukaisesti märkäruuissa on runsaasti kosteutta. Kissa on usein nirso ja herkkä muutoksille, joten sille voi olla monta syytä, että miksi kissa ei syö märkäruokaa.

Miksi kissa ei syö märkäruokaa?

Kyse voi olla opitusta tavasta, tottumuksesta, vääränlaisesta ruokakiposta, erilaisesta hajusta, märkäruoka saattaa olla liian kylmää tai ruokailupaikka on vääränlainen. Kissan nirsoilu voi johtua myös terveydellisistä syistä. Myöskin ylimääräiset herkut voivat vähentää kissan näläntunnetta. Kun lähdetään korjaamaan kissan ruokintaa, kannattaa ensimmäiseksi selvittää sen päivittäinen aktiivisuustaso sekä iän mukainen energiantarve ja verrata niitä kissan energiansaantiin. On tärkeää muistaa, ettei kissaa saa koskaan paastottaa.

Koska kissa on lihansyöjä, on niiden ruuansulatuskanavakin sen mukainen. Ruuansulatuskanava on lyhyt ja se sopii proteiinipitoiselle ja vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Siksi olisi tärkeää katsoa, että syötettävä kissanruoka on laadukasta ja että se ei sisällä mitään ylimääräistä, kuten viljoja ja sokeria. Laadukkaassa kissanruuassa on myös korkea lihapitoisuus. Raakaruokinta on hyvä vaihtoehto, mutta silloin on tärkeää laskea ja tarkistaa, että kissa saa ruuasta kaiken tarvitsemansa.

Mitä on raakaruokinta?

Raakaruokinnalla tarkoitetaan, että ruokavalio koostuu erilaisista lihoista ja sisäelimistä. Lihat syödään pääsääntöisesti raakana. On suositeltavaa, että lihat annettaisiin paloina, jolloin kissa joutuu repimään ja pureskelemaan. Tämä vähentää hammaskiven muodostumista. Ruuan määrän suhteen nyrkkisääntö on 25-40g lihaa kissan painokiloa kohden. Raakaruokinnassa on tärkeää muistaa laskea, että kissa saa ruuasta kaikki tarvitsemansa ravintolisät ja aineet. Tärkeimpiä on A-, D- ja E-vitamiinit sekä kalsium.