Kissan älykkyys

  • 08 Dec, 2021

Kissa on älykäs, mutta laiska, kun älyykkyyttä testataan.

Kissan on aina sanottu olevan koiraa älykkäämpi, mutta miten sen voisi testata? Kissan älykkyys kiehtoo ihmisiä, mutta sitä on todella vaikea mitata, koska eläinten älykkyyden mittaamiseen ei ole mitään yhteistä mittaria. Jos korvienväliä mitataan, niin koiralla on älykkyyttä enemmän. Sen ruumiinpainosta aivojen osuus on noin 1,2 prosenttia, kissalla vastaava luku on 0,9. Mutta tämä ei kerro kaikkea. Aivojen koko ei ratkaise koko totuutta vaan kertoo pelkästään aivojen koon.

Kissan älykkyys löytyy aivokuoresta

Kun on kysymys ongelmanratkaisusta ja tietojenkäsittelystä, kissoilla on aivosoluja kaksi kertaa enemmän kuin koirilla. Älykkyydestä kertoo myös aivojen poimuttuminen, mikä on kissoilla huomattavasti voimakkaampaa kuin koirilla. Kissoilla on tapana olla suhteellisen fiksuja, mutta testaaminen laboratoriossa on varsin hankalaa. Kissaa ei pysty lainkaan motivoimaan ja se kyllästyy testitilanteissa varsin nopeasti. Koira sen sijaan luovuttaa testitilanteessa vielä nopeammin kuin kissa.

Kissalla on hyvä muisti ja se oppii kaiken tekemällä. Kissan mielipuuhia on juonitella itsekseen eikä se yleensä opi näkemällä kuin äärimmäisen harvoissa tilanteissa. Kissanruoka tai ylipäätään ruoka on ollut usein testattavia asioita kissan ja koiran välillä. Niissä testeissä on voitu todeta, että kissa ainakin muistaa pidempään ja käyttää muistiaan hyödyksi paremmin kuin koira. Molemmat ovat älykkäitä, mutta niiden älykkyys näyttäytyy eri tavoin.

Kissa tunnistaa nimensä entä muu höpötys?

Erään tutkimuksen mukaan kissat tunnistavat hyvin helposti nimensä ja oppivat sen varsin nopeasti, koska omistaja hokee sitä paljon. Kissa onkin kyllin fiksu yhdistämään nimensä ja ruokansa yhteen. Tosin se saattaa oppia myös ruokaan liittyviä sanoja. Tutkimus ei kuitenkaan osoittanut sitä, että kissa osaisi erilaisiin sanoihin liittää niiden merkityksiä. Kaikesta tästä huomaa, että pienessä karvaisessa päässä on paljon älyä, jota käytetään juuri siten kuin sille itselleen parhaiten sopii.