Koiran ruoka-ajat vaihtelevat yksilöllisesti

  • 12 Sep, 2021

Koiran ruokintaan vaikuttaa sen yksilölliset tekijät.

Koiran ruokinnan pääasiallinen tavoite on tarjota sille oikea määrä energiaa ja riittävästi ravintoaineita. Ruokintaan ei ole olemassa samanlaista ohjeistusta kuin ihmisille, vaan koiran ruoka-ajat määritellään yksilön tarpeiden mukaisesti. Ohjeistuksia on monia ja esimerkiksi useat koiranruokien valmistajat käyttävät tutkimuksiin perustuvia energian- ja ravintoaineiden saantisuosituksia valmisruokien laadun ja tasapainon varmistamiseksi. Ohjeistukset voivat joissakin tapauksissa olla ruokamerkkikohtaisia. Tiivistettynä siis ruoan valintaan vaikuttavat koiran koko, rotu, aktiivisuustaso, elämäntyyli ja ympäristö, fysiologinen tila ja kehonkunto, erityistarpeet sekä terveydentila.

Koiran ruoka-ajat ja ruokavalio

Ruokavaihtoehtoja on monia ja nekin vaikuttavat ruokinta-aikoihin. Kuivaruokien eli raksujen lisäksi valmisruoista löytyy myös säilykkeitä, makkaroita sekä erilaisia raakaruokapakasteita. Tämän lisäksi koiralle voi syöttää itse valmistamaansa ruokaa eli kotiruokaa.

Olipa ruokinta millainen tahansa yllä mainituista tai hybridiversio eri vaihtoehdoista, niin aikuisen koiran ruokavalio kannattaa aina valita sen yksilöllisten tarpeiden perusteella. Kannattaa muistaa, että koirillakin on makuaisti eivätkä ne tykkää kaikesta. Koiralleen kannattaa tarjota ruokaa, joka on sen mielestä hyvää.

Arkea voi helpottaa suunnittelulla

Koira kannattaa ruokkia kerran tai kahdesti päivässä. Ruoka-ajat kannattaa pitää säännöllisinä. Arjen helpottamiseksi koiraa ei kuitenkaan kannata totuttaa syömään aina juuri tiettyyn kellonaikaan. Koira saattaa vaatia ruokaa aina tiettyyn aikaan vaikka se ei olisi mahdollista.

Ruokinnasta ei kannata ottaa liian suuria paineita. Tärkeintä on, että koira saa tarvitsemansa ravintoaineet, tykkää ruoastaan ja voi hyvin. Olipa valinta mikä tahansa, niin lemmikkikauppa netissä helpottaa koiranomistajan arkea. Koiranruoat saa tilattua vaikka suoraan kotisohvalta. Aikaa säästyy ja omistajalla on enemmän aikaa koiralleen.