Mitä sisältää kissan dieettiruoka

  • 14 Feb, 2022

Kissan on joskus siirryttävä dieettiruokavaliolle.

Kissa voi joskus olla hiukan pullukka ja hoikasta lemmikistä on tullut muhkea laiskimus. Mitä silloin pitää tehdä? Ylipaino on eläimelle ihan yhtä haitallista kuin ihmisellekin, joten kissa on laihdutettava turvallisesti. Ylipaino voi aiheuttaa samalla tavalla sairauksia kuin ihmisellekin. Niitä voi olla maksan rasvoittuminen, diabetes ja nivelrikko. Miten kissan dieettiruoka ja ruokinnan muutos saadaan hoidettua käytännössä? Ensin on luotava yleissilmäys siihen, miltä kissa näyttää. Eli onko vyötärölinja noussut ja onko vatsan alle kasvanut ‘rukkanen’?

Kissan dieettiruoka ja dieetin toteuttaminen

Jos kissa selvästi on pyöristynyt hiukan liikaa, on aloitettava suhteellisen pitkäjännitteinen projekti. Se on samalla tavalla omanlaisensa elämäntapamuutos kuin ihmisilläkin. Siihen liittyvät ruokintamuutokset sekä monissa tapauksissa myös ruuan vaihtaminen toiseksi. Tässä dieetissä eteneminen on rauhallista eikä kissan laihtuminen tapahdu kovin nopeasti. Siksi prosessissa pitää jaksaa molempien eli kissan omistajan kuin kissankin. Monelle kissalle syöminen on sisältöä elämälle, sillä ei ole välttämättä nälkä, mutta se syö, kun ei ole muutakaan tekemistä.

Kissalle on siis kehitettävä uusi ruokailurytmi. Käytännössä ne tottuvat nopeasti siihen, että ruokaa on tarjolla 3-4 kertaa päivässä. Jos se ei käytännön syistä onnistu, voi kissalle hankkia älylelun tai aktivointilelun, johon voi lisätä raksuja palkinnoksi. Samalla aktivoi kissaa muutenkin. Best Friend -tuotesarjasta löytyy esimerkiksi hyviä aktivointi leluja. Selkeät ruoka-ajat rytmittävät myös lemmikin päivän. Ruokaa on myös tarjoiltava vain sopiva määrä.

Millainen on hyvä kerta-annos

Kissalla on suhteellisen pieni vatsalaukku, joten kerta-annos voi olla vain pari teelusikallista märkäruokaa tai vain vähän raksuja. Oikea annostus löytyy, kun seuraa tarkasti kissan olemusta. Pakkauksissahan on viitteelliset ohjeet, mutta ne eivät välttämättä toimi sinällään eikä varsinkaan silloin, jos mirri on dieetillä. Tärkeätä olisi myös välttää ruokia, jossa on lisättyä sokeria. Sehän ei kuulu kissan perusravintoon, jos se eläisi normaalia hiirestäjän elämäänsä. Siksi myös raakaruokinta on hyvä vaihtoehto karvatassulle.