Sopiiko kissanruoka koiralle?

  • 20 Jan, 2022

Koiranpentu ja kissa.

Monia koiran omistajia saattaa mietityttää sopiiko kissanruoka koiralle. Monet sekä koiran että kissan omistajista varmasti tunnistavat tilanteen, jossa ruokkivat koiran ja kissan samaan aikaan ja ruoat päätyvät vääriin suihin. Monille koirille maistuvatkin usein paremmin kissan ruoat kuin koiran ruoat. Mutta mistä se johtuu ja sopivatko kissan ruoat koirille? Entä ovatko kissanruoat jopa vaarallisia koirille? Otetaan siitä selvää.

Sopiiko kissanruoka koiralle yhtä hyvin kuin koiranruoka?

Monia mietityttää etenkin se, onko kissanruoka koiralle vaarallista. Ei ole vaarallista, jos koira silloin tällöin syö kissan ruokaa. Koiran ruokavaliossa kannattaa kuitenkin suosia koiran ruokaa, joka on koiralle paljon parempi vaihtoehto. Kissan ruoasta esimerkiksi puuttuvat kuidut, joita koira ruuansulatukseensa tarvitsee. Kissa on puhdas lihansyöjä toisin kuin koira, jonka vuoksi kissan ruoat sisältävät pitkälti vain lihaa.

Koirat eivät siis saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita kissan ruoasta, vaikka kissanruoassa ei ole myöskään koiralle mitään haitallisia aineita. Kissan ruokaa voi silti hyvin antaa koiralle silloin tällöin tai vaikkapa herkkupalana, sillä se maistuu koirille usein erityisen hyvin suuren lihapitoisuuden vuoksi. Koiran ruokaa ei myöskään kannata antaa liian usein kissalle, sillä lihapitoisuus on liian pieni ja ruoasta puuttuu kissan elimistölle välttämätön aminohappo tauriini,

Onko kissanruoka koiralle vaarallista?

Kissanruoka koiralle ei ole yleensä vaarallista, jos sitä annetaan silloin tällöin. Pitkällä aikavälillä koiran munuaiset voivat rasittua, jos se syö pelkkää kissan ruokaa. Ruoka voi silti tietenkin olla vaarallista silloin, jos koiralla on esimerkiksi ruoka-aine allergia ja ruoka sisältää allergisoivaa ainesosaa. Koirille, joilla ei ole allergioita tai muita esteitä eri ruoka-aineiden syömiselle, voi kuitenkin antaa huoletta kissan ruokaa satunnaisesti.

Kissanruoka koiralle voi kuitenkin olla vaarallista pitkään syötynä myös siksi, että se lihottaa koiria helposti. Lihominen taas altistaa monille terveysongelmille. Kissanruoka saattaa lihottaa, koska siinä on yleisesti ottaen enemmän proteiinia ja rasvaa kuin koiranruoissa. Kissanruoka voi myös aiheuttaa liian nopeaa kasvua isokokoisten rotujen pennuille eli niille kissanruokaa ei saisi antaa.

Ruokavalio vaihtelee koiran mukaan

Koiran ruokavalio ei tietenkään ole aivan yksinkertainen asia, sillä se voi vaihdella rodun ja koiran mukaan. Kannattaa siis aina ottaa selvää juuri omalle rodulle sopivasta ruokavaliosta. Esimerkiksi aktiivisuuden määrä vaikuttaa tietenkin myös ruokavalioon. Kannattaa myös tarkkailla, että ruokavalio todella toteutuu eikä kissa esimerkiksi syö koiran ruokia ja päinvastoin. Tarkkaillessa lemmikkien syöntihetkeä voi vaikkapa opiskella pörssikurssit tai pitää kahvihetken.

Ruokavalion lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että koiralla sekä muillakin lemmikeillä on oikeanlainen ruokakuppi. Oikeanlainen ruokakuppi kissalle tai koiralle voi olla tärkeää sen kannalta, että lemmikki saa syötyä oikein eikä stressaannu turhaan. Koirille ja kissoille eivät myöskään aina sovi samanlaiset kupit esimerkiksi kokoeron vuoksi.

Kissanruoka koiralle herkkupalana

Kissanruoka ei ole koiralle haitallista silloin tällöin syötynä ja se on yleensä koirien mielestä herkullista, joten moni antaa sitä koiralle herkkupalana. Kissan ruoalla voi siis korvata esimerkiksi koirille erikseen myytävät herkkupalat. Kissanruoka netistä tilattuna tarjoaa erityisen monia vaihtoehtoja, jotka voi tilata kätevästi samalla tilauksella. Näin koirakin saa vaihtelua.

Suomennevat.fi tarjoaa toisinaan mukaviakin alennuksia, joten koiran ja kissan ruokia kannattaa tilata samalla kertaa kattava valikoima. Sillä voi säästää sekä rahaa että aikaa ostosten tekemisessä. Monipuolinen valikoima tarjoaa hyvää vaihtelua sekä kissoille että koirille.

Kissanruoka koiralle on yleisesti harmitonta silloin tällöin, mutta kannattaa muistaa muutama asia koiran ruokavaliosta. Koirat ensinnäkin ovat erilaisia ja siksi jokaiselle koiralle eivät sovi samat ruoat. Lisäksi koiran ja kissan ruoissa on paljon eroa esimerkiksi laadun suhteen. Hyvät raaka-aineet ovat laadun edellytys ja vähäinen prosessointi tarkoittaa yleensä luonnollisempaa ja parempaa ruokaa.